mjölk

Vassleprotein

Vassleproteiner är en typ av proteiner som förblir lösliga i mjölkserum eller vassle efter att kasseinerna har fällts ut vid pH 4,6 vid 20 grader Celcius. På engelska kallas vassleprotein för whey protein.

I komjölk består ungefär en femtedel av proteininnehållet av vassleprotein.

Vad består vassleprotein av?mjölk

Vassleprotein består av:

  • ✔ Β-laktoglobulin
  • ✔ α-laktalbumin
  • ✔ serumalbumin
  • ✔ immunoglobuliner
  • ✔ proteos-peptoner

Vassle

När man tillverkar ost hamnar proteinet kassein och en majoritet av mjölkfettet i osten, medan resten av mjölkens innehåll – inklusive vassleproteinerna – hamnar i den vätska som avskiljs från osten. Denna vätska kallas för vassle (på vissa dialekter vassla) och har traditionellt använts bland annat för att göra messmör. Vasslen innehåller förutom vassleprotein bland annat vatten, mjölksocker (laktos), vitaminer och mineraler.

Det finns olika metoder för att utvinna vassleproteinpulver ur vassle, och vilken metod som används påverkar vad det färdiga pulvret får för innehåll, till exempel vad gäller proteinhalten.

Vassleproteinpulver

Vassleproteinpulver är ett mycket populärt kosttillskott och den årliga världsproduktionen har vuxit till enorma mängder. Utbudet är också mycket varierat, och man kan till exempel välja mellan olika proteinhalter, massor av olika smaksättningar och diverse olika tillägg (till exempel vitaminberikat vassleproteinpulver).

De tre huvudtyperna

Vassleproteinpulver är populära bland kroppsbyggare och andra som ville öka proteinmängden i kosten. När man letar efter vassleproteinpulver att köpa kan det vara bra att känna till att det finns tre olika huvudtyper av vassleproteinpulver på marknaden:

  • ✔ Koncentrat:   Koncentrat innehåller förutom själva vassleproteinet även en del fett och mjölksocker (laktos) från mjölken.
  • ✔ Isolat:  Isolat har processats för att få fort bort så mycket fett och mjölksocker som möjligt, och har därför en högre proteinhalt. Kontrollera alltid det exakta innehållet innan du köper för det kan variera en del, och vill man ha så låg andel fett och/eller laktos som möjligt i sitt pulver kan det löna sig att jämföra pulver från flera olika tillverkare innan man slår till.
  • ✔ Hydrolysat: Hydrolysat är ett pulver där  vassleproteinet delvis hydrolyserats. Vid hydrolysering bryts proteinerna ned till aminosyror och mindre peptider. Den bakomliggande idén med hydrolysat är att kroppen enklare ska kunna ta upp ämnena. Hydrolysat brukar kosta mer än andra sorters vassleproteinpulver.

Vassleprotein tas upp snabbt av kroppen

koVassleprotein tar snabbt upp av kroppen vilket har gjort vassleproteinpulver (och mat som är naturligt rik på vassleprotein) mycket populärt bland kroppsbyggare som styrketränar hårt. Under styrketräning kan man något förenklat säga att musklerna bryts ned av ansträngningen, för att sedan byggas upp igen – i ännu bättre skick – efter träningen. Det är därför viktigt att kroppen har tillgång till aminosyror att reparera och bygga upp musklerna med.

Jämfört med många andra proteinkällor är vassleprotein rikt på aminosyror som kroppen kan ta upp och använda väldigt snabbt och inte behöver lägga ned så stor ansträngning på att få i brukbart skick.

Många kroppsbyggare har som rutin att dricka en shake med vassleproteinpulver direkt efter styrketräningen för att se till att musklerna får tillgång till alla aminosyror de kan tänkas behöva. Vassleprotein kan även inkluderas i de vanliga måltiderna under dagen, till exempel när man vaknar på morgonen och vill fylla på med aminosyror efter nattens fasta. Man kan till exempel blanda vassleprotein i frukostgröten för att få upp proteinhalten.

Sötningsmedel

I koncentrat finns det mjölksocker från mjölken som gör att vassleproteinpulvret naturligt får en viss sötma, medan man för isolat brukar behöva tillsätta detta om man vill ha söt smak på pulvret.

Många tillverkare som erbjuder sötat vassleproteinpulver sötar inte med mjölksocker utan med någon typ av sötningsmedel som är fattigt på kalorier, till exempel stevia.