hampa

Hampaprotein

Hampaprotein finns i fröna från växten Cannabis sativa. För många är den här växten framförallt associerad med hasch och marijuana, men hampaproteinpulver är inte något man kan berusa sig på. Värt att veta är också att hampaproteinpulver normalt utvinns ur så kallad industrihampa, som är en variant av Cannabis sativa inte alls är särskilt bra lämpad för den som vill försöka utvinna hasch eller marijuana.

Protein i hampafrönhampa

I hampafrön finns många olika sorters proteiner, som alla tillhör någon av två olika grupper av globulin: edestin och albumin. Ungefär 60%-80% är edestin och resten är albumin.

 • ✔ Jämfört med sojaprotein innehåller edestin en högre halt aminosyror.
 • ✔ Albumin finner vi normalt huvudsakligen i icke-veganska råvaror, såsom exempel kött, ägg och mejeriprodukter.

Skalade hampafrön innehåller cirka 31% protein. Aminosyreprofilen är ovanlig för växtriket och påminner mer om den för kött, ägg och mejeriprodukter. (Detta gäller även för sojabönor.)

En analys av 100 gram skalade hampafrön som innehöll 31.56 gram protein totalt visade följande proteinfördelning:

Glutamic acid

6,269 g

Arginine

4,550 g

Aspartic acid

3,662 g

Leucine

2,163 g

Valine

1,777 g

Serine

1,713 g

Glycine

1,611 g

Proline

1,597 g

Alanine

1,528 g

Phenylalanine

1,447 g

Isoleucine

1,286 g

Lysine

1,276 g

Threonine

1,269 g

Tyrosine

1,263 g

Histidine

0,969 g

Methionine

0,933 g

Cystine

0,672 g

Tryptophan

0,369 g

Edestin

Edestiner är ett biologiskt aktivt proteiner som människokroppen använder för flera olika processer.

Edestiner är bland annat viktiga för:

 • ✔ Produktionen av antikroppar (immunoglobuliner)
 • ✔ Hormonproduktionen
 • ✔ Haemoglobinproduktionen
 • ✔ Produktionen av vissa enzymer

Edestin är framförallt berömt för sin förmåga att stimulera tillverkningsprocessen för antikroppar.

Att köpa hampaproteinpulver

hampaDet finns många anledningar till att prova på hampaproteinpulver. Här är några exempel:

 • Du vill minska ditt intag av animalisk kost och äta mer plantbaserat
 • Du har en mage som är känslig mot vassleproteinpulver.
 • Du vill ha ett proteinpulver som är 100% fritt från laktos och/eller mjölkprotein
 • Du vill ha ett proteinpulver som är veganskt men samtidigt fritt från soja
 • Du vill ha ett kolesterolfritt proteinpulver
 • Det finns hampaproteinpulver som är utvunnet ur ekologiskt odlad och certifierad hampa.

Att välja produkt

Vissa hampaproteinpulver innehåller även en hel del annat från hampafröet, såsom fetter, vitaminer och mineraler. Det är därför viktigt att granska innehållsinformationen innan man köper hampaproteinpulver så att man får ett pulver som passar ens behov. Vissa personer vill gärna ha ett hampapulver där näringsprofilen är mycket lik den för malda hampafrön, medan andra föredrar ett pulver där proteinhalten är så hög som möjligt och mängden övriga ämnen så låg som möjligt.

Ett exempel på en populär variant av hampapulver är det som förutom höga halter protein även innehåller en hel del fettsyror av typen omega-3 från hampafröet. Detta eftersom många personer finner det svårt att hitta en bra balans mellan omega-3 och omega-6 i sin vardagliga kost.

Hampaprotein för dig som tränar

Många personer som inte är veganer eller vegetarianer ryggar fortfarande instinktivt tillbaka inför plantbaserade proteintillskott och tänker att de måste vara sämre alternativ än de som kommer från djurriket, men på senare år har vi börjat se en trend där fler och fler vågar prova på och inkorporera plantbaserade proteinkällor i sin kost.

Ett exempel på en träningsprofil som har kommit att bli något av en förkämpe för hampaprotein är UFC-kommentatorn och träningsfantasten Joe Rogan (som även förespråkar en legalisering av droger utvunna ur Cannabis sativa). MMA-stjärnan David ”The Caveman” Rickles är ett annat exempel någon som är ett stort fan av hampaprotein och rekommenderar det för dess förmåga att hjälpa till med muskebyggandet.

Smak

En fördel med hampa är att det inte smakar illa, så hampaproteinpulver behöver inte innehålla en massa tillsatser för att bli goda. Man kan köpa ”rena” pulver utan smaksättningar, sötningsmedel etc och inkludera dem i kosten utan att det smakar konstigt. Hampaproteinpulver är till exempel gott att ha i shakes och smoothies, i gröten, eller inkludera när man bakar bröd för att få en bättre näringsprofil på brödet.

Tips på mellanmålspudding med hampaproteinpulver

Blanda ihop hampaproteinpulver med kokosnötsmjölk och tillsätt lite chiafrön för att få till lämplig konsistens. Krydda med favoritkryddan, till exempel kanel eller kardemumma. Är man okej med att äta sött kan man ha i lite honung.