kollagen

Kollagenprotein

Kollagen är ett fiberprotein som i människokroppen framförallt förekommer i stödjevävnad, såsom ben, senor, hud och blodkärlens väggar. Dessa fiberprotein kan bilda fiberstrukturer som är mycket motståndskraftiga mot slitande krafter och ger våra kroppar struktur och stadga.

Kollagenprotein som kosttillskott

kollagenKollagenproteinpulver innehåller vanligen kollagen i hydrolyserad pulverform.

De flesta kosttillskott med kollagenprotein marknadsförs inte primärt till kroppsbyggare eller motionärer, utan till personer som vill försöka motverka hudens ålderstecken eller har problem med stela och knakande leder och liknande.

Kollagenproteinpulver innehåller inte protein som tas upp snabbt av kroppen och når ut till musklerna på direkten, så det är inte något man sveper direkt efter ett träningspass för att omedelbart fylla på musklerna med aminosyror. Däremot kan det vara ett bra tillskott för den som vill hålla sig mätt under en längre period eftersom det inte ger en snabb kick utan bryts ned långsamt av matsmältningssystemet. Kollagenproteinpulver ingår därför i vissa produkter som marknadsförs som hjälp för den som vill minska i vikt.

Aminosyreprofil

Iminosyreprofilen för kollagenprotein beror på källan. Här nedanför kan du se skillnaden i aminosyreprofil mellan en bit däggdjurshud och en bit fiskskinn som analyserats.

Aminosyra

Mängd i däggdjurshuden

(residues/1000)

Mängd i fiskskinnet (residues/1000)

Glycine 329 339
Proline 126 108
Alanine 109 114
Hydroxyproline 95 67
Glutamic acid 74 76
Arginine 49 52
Aspartic acid 47 47
Serine 36 46
Lysine 29 26
Leucine 24 23
Valine 22 21
Threonine 19 26
Phenylalanine 13 14
Isoleucine 11 11
Hydroxylysine 6 8
Methionine 6 13
Histidine 5 7
Tyrosine 3 3
Cysteine 1 1
Tryptophan 0 0

Kollagen i människokroppen

Kollagen består av flera olika aminosyror. Exempel på vanligt förekommande aminosyror i kollagen är prolin, glycin, glutaminsyra, alanin och arginin.

Det finns flera olika typer av kollagen i kroppen, varav typ I – IV är de mest välkända.

Kollagen typ I: Förkommer huvudsakligen i ben

Kollagen typ II: Förekommer huvudsakligen i hyalint brosk och elastiskt brosk

Kollagen typ III: Förekommer huvudsakligen i retikulär vävnad, såsom lymfnoderna och mjälten

Kollagen typ IV: Förekommer huvudsakligen i basalmembran. Basalmembran är supertunna hinnor som fungerar som gränsyta och filter mellan epitelceller och underliggande vävnad.

Skörbjugg

Att få i sig tillräckligt med C-vitamin i kosten är viktigt för att bildning av kollagenstrukturer ska fungera som den ska. Allvarlig C-vitaminbrist kan innebära att strukturen på kollagenet blir fel, vilket ger försvagade vävnader och ökar blödningsbenägenheten. Detta tillstånd kallas för skörbjugg och har dödlig utgång om inte C-vitaminbristen åtgärdas.