mjölk

Kaseinprotein

Att man kan utvinna vassleproteinpulver ur komjölk känner nog de flesta till, men hur står det till med dina kunskaper om kaseinprotein? Ungefär fyra femtedelar av proteinerna i vanlig komjölk är kaseinproteiner, vilket gör att man kan utvinna mycket kasein ur varje liter mjölk. Namnet kasein kommer från latinets caseus som betyder ost, och ost består till stor del av just kasein. Det engelska ordet för kasein är casein.

Kasein är inte ett enda protein utan ett samlingsnamn för en familj av närbesläktade fosforhaltiga proteiner: αS1, αS2, β, κ. När vi äter eller dricker kasein får vi i oss aminosyror, kolhydrater, calcium och fosfor.

Kasein tas upp långsamt av människokroppen

mjölkJämfört med till exempel vassleprotein och äggprotein tas kaseinprotein upp långsamt av människokroppen, vilket innebär att det hinner gå längre tid mellan intag och att proteinet börjar användas för att bygga upp muskeln.

I vissa studier har det dröjt upp till sju timmar innan kaseinproteinet har nått fram till sin slutdestination. Många kroppsbyggare använder därför kaseinproteinpulver för att ”lagra upp” protein i kroppen som sedan långsamt kan brytas ned under flera timmars tid och nå ut till musklerna. Man kan till exempel se till att få i sig kaseinproteiner innan man går och läger sig.

Direkt efter träningen när man snabbt vill förse musklerna med aminosyror sveper man istället en shake med vassleprotein eller äggprotein efter dessa aminosyror når ut till musklerna så snabbt.

En intressant egenskap hos kaseinmolekylerna är att de kan bilda en gelé eller klump i magen, från vilken näringsämnen långsamt släpps ut.

Kaseinets mättande effekt

Kasein är bra på att ge mättnadskänsla och många kroppsbyggare använder sig därför av kaseinproteinpulver när de deffar – det vill säga när de vill ligga på energiunderskott för att förlora kroppsfett. Med kaseinproteinpulver som mättar bra kan man minska risken för att trilla dit och stoppa i sig för mycket mat. Proteinet hjälper också till att bibehålla muskelmassan under deffningsperioden.

Hydrolyserat kasein

Det finns många produkter som innehåller hydrolyserat kasein. Detta innebär att kaseinet hydrolyserats av trypsin eller någon annan ptroteas. Hydrolyserat kasein smakar vanligen bittert, och näringstillskott bestående av hydrolyserat kasein brukar inte vara särskilt aptitliga såvida de inte innehåller diverse andra ämnen som maskerar det bittra.

A1 & A2

Beta-kasein kommer i två olika varianter: A1 & A2. Det är bara en aminosyra som skiljer de båda varianterna åt. Hos varianten A2 sitter det en prolin på plats 67 i aminosyrekedjan, hos varianten A1 är det istället en histidine som sitter på plats 67.

I den mänskliga matsmältningsapparaten bryts inte A1 och A2 ned på exakt samma vis, eftersom de reagerar olika på matsmältningens enzymer. När A1 bryts ned kan en peptid kallad BCM-7 bildas.

I komjölk från kossor i USA, Europa (utom Frankrike), Australien och Nya Zeeland är A1 vanligast.

mjölkLaktos

Eftersom kaseinproteinpulver utvinns ur mjölk (vanligen komjölk) finns det gott om kaseinproteinpulver på marknaden som innehåller laktos. Hur hög laktoshalten är varierar mellan de olika produkterna. Det finns specialmetoder som kan användas för att separera kaseinproteinet i mjölken från laktosen så att man kan sänka laktoshalten rejält i den färdiga produkten, men det brukar innebära en högre prislapp så var beredd att betala en slant extra om du vill ha låg-laktos kaseinproteinpulver.

Personer som helt vill avstå från laktos brukar hålla sig borta från kaseinproteinpulver.

Kaseinallergi

Det finns personer som är allergiska mot kasein, vilket inte är samma sak som att vara laktosintolerant. En person med kaseinallergi måste undvika alla produkter som innehåller kasein, inklusive kaseinproteinpulver, oavsett hur det ligger till med laktoshalten.